niedziela, 24 sierpnia 2014

Pizzerinki z mozzarellą i pomidorem na żytniej bagietce z sosem jogurtowo-ziołowo-czosnkowym.

Przepis banalnie prosty i idealny na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Super nadaję się jako przekąska, zagryzka lub przystawka. Ja swój pomysł wykorzystałam na domówce. Pizzerinki zniknęły co do jednego ! Podałam je na ciepło z sosem jogurtowo-ziołowo-czosnkowym.
Zapraszam do zdrowego gotowania !




Składniki:


Pizzerinki:

  • 2 bagietki żytnie
  • Pomidory krojone w puszce
  • Ser mozzarella 
  • Kiełbasa żywiecka
  • Pomidor
  • Ogórek kiszony lub małosolny
  • Przyprawy typu: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, szczypiorek, zioła prowansalskie, sól (polecam tą o obniżonej zawartości sodu)



















Sos:

  • opakowanie serka naturalnego np. Bieluch lekki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • Przyprawy typu: zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, szczypiorek suszony, sól, pieprz cayenne, koperek. 
  • Opcjonalnie odrobina mleka

Przygotowanie:


  • Bagietkę pokrój na małe kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia.
  • Warstwowo układamy najpierw pomidory z puszki, następnie kiełbasę żywiecką, ser, pomidor oraz ogórek pokrojone w plastry. 
  • Na koniec pizzerinki przyprawiamy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 170 stopni i opiekamy ok 5-10 minut
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.






Sos:


  • Serek przekładamy do większego kubeczka. Dodajemy wyciśnięty czosnek. 
  • Jeśli wolisz lekko rzadszy sos, dodaj odrobinę mleka.
  • Dodajemy zioła i przyprawy, sok z cytryny oraz ocet.
  • Mieszamy łyżką i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz