środa, 20 sierpnia 2014

Dlaczego warto jeść mango?

Egzotyczny owoc bogów


Pyszny owoc o wielu zdrowotnych i smakowych właściwościach. Można go jeść jako zwykłą przekąskę, dodawać do sałatek, deserów, mięs i innych potraw, a nawet zrobić sok, lody,  dżem lub koktajl.. Jego specyficzny smak nadadzą każdej potrawie wyjątkowego charakteru. Najlepiej jeść mango, kiedy jest już dość miękkie. Jeśli kupimy twardy owoc, należy poczekać kilka dni, aż lekko dojrzeje.
Owoc ten nadaje się nie tylko do jedzenia, ponieważ wykorzystuje się go również w kosmetyce, np. olejek z mango.


Przechowywanie


Mango pokrojone w lodówce można przechowywać nawet do 8 dni, zaś w postaci pulpy, w normalnej temperaturze nawet rok czasu.


Wartość odżywcza (100 g)


  • 65 kcal
  • Białko: 0,51 g
  • Węglowodany: 15,2 g
  • Tłuszcz: 0,27 g
  • Błonnik: 1,8 g

Pozytywne właściwości


  • Łagodzi stany zapalne
  • Ma właściwości antynowotworowe
  • Działa pozytywnie na popęd seksualny
  • Wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy
  • Zawiera dużo witaminy C i B-karotenu
  • Ułatwia przyswajanie żelaza, dzięki zawartości witaminy C
  • Witamina A i E sprawia, że pozytywnie działa na skórę oraz wzrok
  • Wspomaga trawienie białek
  • Bogate w miedź, potas oraz magnez
  • Działa pozytywnie na układ krwionośny
  • Źródła błonnika pokarmowego
  • Szerokie zastosowanie w kosmetyce

Czy ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości dlaczego warto jeść mango? 

A oto mój pomysł na śniadanie z mango: serek wiejski, pół banana, 100 g mango, otręby, migdały oraz cynamon. Czyż nie wygląda smakowicie? 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz