Egzotyczny owoc bogów
Owoc ten nadaje się nie tylko do jedzenia, ponieważ wykorzystuje się go również w kosmetyce, np. olejek z mango.
Przechowywanie
Mango pokrojone w lodówce można przechowywać nawet do 8 dni, zaś w postaci pulpy, w normalnej temperaturze nawet rok czasu.
Wartość odżywcza (100 g)
- 65 kcal
- Białko: 0,51 g
- Węglowodany: 15,2 g
- Tłuszcz: 0,27 g
- Błonnik: 1,8 g
Pozytywne właściwości
- Łagodzi stany zapalne
- Ma właściwości antynowotworowe
- Działa pozytywnie na popęd seksualny
- Wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy
- Zawiera dużo witaminy C i B-karotenu
- Ułatwia przyswajanie żelaza, dzięki zawartości witaminy C
- Witamina A i E sprawia, że pozytywnie działa na skórę oraz wzrok
- Wspomaga trawienie białek
- Bogate w miedź, potas oraz magnez
- Działa pozytywnie na układ krwionośny
- Źródła błonnika pokarmowego
- Szerokie zastosowanie w kosmetyce
Czy ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości dlaczego warto jeść mango?
A oto mój pomysł na śniadanie z mango: serek wiejski, pół banana, 100 g mango, otręby, migdały oraz cynamon. Czyż nie wygląda smakowicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz