środa, 6 sierpnia 2014

Dlaczego warto jeść jabłka? + przepis na MUS JABŁKOWY, CYDR oraz OCET.

PYSZNE JABŁKA !


Dzisiaj pod lupę bierzemy jabłka. Czerwone, zielone, żółte, soczyste o chrupiącym miąższu, delikatnie słodkim smaku i pięknym zapachu odchodzącego lata. Duma polskich sadów. Jemy je na surowo, suszone, w postaci soków, kompotów, musów, dżemów, a także stosujemy jako świetny dodatek do ciast, sałatek, deserów, koktajli oraz słodyczy. Zastosowań jabłek jest wiele i niewiele mniej jest korzyści jakie płyną z ich spożywania.
Przeciętne jabłko waży około 150 g, zatem 1 jabłko to zaledwie 78 kcal, a ponadto aż 3,6 g błonnika. 

Pamiętajmy jednak, że jabłko, które jest obrane i mocno pozbawione gniazda nasiennego traci nieco swoje właściwości odżywcze. Dlatego przed zjedzeniem tylko je umyjmy, pokrójmy na 4 części, usuwając zaledwie niejadalne nasiona oraz ogonek. 



WARTOŚCI ODŻYWCZE (100 g)

  • 52 kcal
  • Węglowodany 13,8 g
  • Tłuszcze 0,17 g
  • Białko 0,26 g
  • Błonnik 2,4 g

Ponadto jabłka zawierają dużo witaminy C, większość witamin z grupy B ,w tym karoteny, naturalne substancje przeciw wolnym rodnikom, które powodują starzenie się oraz przyczyniają się do wielu chorób i nowotworów. Do tego dochodzi jeszcze zawartość magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sodu, żelaza oraz cynku. 


ZDROWOTNE DZIAŁANIE JABŁEK

  • Wzmacniają odporność

W 100 g jabłka znajdziemy 8 mg witaminy C, o której zdrowotnych działalnościach nie trzeba chyba dużo mówić. Ponadto, co ważniejsze zawierają również cynk odpowiedzialny za prawidłowy rozwój białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie bakterii i wirusów w naszym organizmie.

  • Walczą z cholesterolem
Dlaczego tak się dzieję? Otóż spowodowane jest to wysoką zawartością pektyn, czyli błonnika, który słynie z tego, iż obniża poziom złego cholesterolu LDL, dzięki czemu zwiększa się produkcja HDL, czyli dobrego cholesterolu. Błonnik hamuje wchłanianie LDL, neutralizując również kwasy żółciowe. Jabłka zawierają również flawonoidy, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi, dzięki czemu przepływ cholesterolu nie jest utrudniony. Wystarczy regularnie spożywać 1-2 jabłka dziennie, aby obniżyć poziom złego cholesterolu !


  • Wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy.
Kolejna świetna zaleta zawartości flawonoidów, które zapobiegają przyklejaniu się blaszek miażdżycowych do ścian naczyń krwionośnych, pozytywnie działając na układ krążenia. Posiadają również właściwości przeciwzapalne.


  • Spowalniają starzenie i "upiększają"
A to wszystko dzięki antyoksydantom, czyli przeciwutleniaczom, które zapobiegają powstawania wolnych rodników, przedłużając życie komórki w naszym organizmie. Hmm, więc na co nam te wszystkie kremy przeciwzmarszczkowe, antyoksydanty, kiedy możemy najzwyczajniej w świecie zacząć regularnie jeść jabłka?

  • Wspomagają utratę masy ciała
Jak już wspominałam są niskokaloryczne oraz  dzięki zawartości błonnika przyspieszają proces trawienia, ułatwiają wypróżnianie, a ponadto powodują uczucie sytości. Godne uwagi jest również to, że produkty takie jak jabłka, pomagają nam zachować dietę, dzięki temu, że spożywamy je jako zdrowe przekąski w środku dnia, eliminując przy tym słodycze, chrupki itp. 


  • Zapobiegają anemii
Jabłka zawierają żelazo, zapobiegając i zwalczając anemie, spowodowaną niskim poziomem żelaza we krwi.

  • Wzmacniają zęby 
Kolejna właściwość pektyn, które wzmacniają szkliwo oraz zapobiegają próchnicy. Ponadto gryzienie twardych jabłek wzmacnia dziąsła.


  • Mają niski indeks glikemiczny
Dzięki tej właściwości polecane są zarówno dla cukrzyków jak i osób będących na diecie redukcyjnej.

  • Ocet jabłkowy

Jego właściwości zapewne są większości znane. Ocet jabłkowy słynie z tego że przyspiesza spalanie tłuszczu, działa bakteriobójczo,  przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu. Przepis na ocet jabłkowy niżej ;)


Pomysły na przepisy z jabłek:



Mus jabłkowy



















Składniki



  • Jabłka ok 2 kg
  • Sok z połowy cytryny
  • Stewia 2 łyżeczki ( lub inny naturalny słodzik np, ksylitol, ja dałam stewie z proszku)
  • Cynamon



Przygotowanie
  • Do dużego garnka wlać niewielka ilość wody, tak aby delikatnie przykrywała dno.  
  • Garnek wstawiamy na bardzo delikatny ogień. 
  • Jabłka obieramy na bieżąco, czyli obieramy jedno jabłko kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnuszka, przykrywamy pokrywką i bierzemy się za obieranie następnego. 
  • Co jakiś czas skrapiamy mus cytryną. Dzięki temu jabłka nie ciemnieją, mają ładny kolor, dodatkowo sprawia to że końcowy mus nie jest jednolity, tylko zawiera również kawałki owoców. 
  • Mus co jakiś czas mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy cynamon oraz stewię.  
  • Kiedy wszystkie jabłka będą już w garnku, gotujemy mus jeszcze przez kilka minut. 
  • Po chwili mus jest gotowy i w zależności od tego co chcemy z nim zrobić, dalej postępujemy według własnego uznania. Ja przygotowałam zahartowane słoiki i zawekowałam mus na przyszłość, zostawiając co nieco również na teraz.

Wartości odżywcze musu (100g)

51,7 kcal
11,85 g węglowodanów
0,26 g białka
0,17 g tłuszczu



Smacznego! 


Cydr jabłkowy

Składniki:


  • 15 kg jabłek ( dobrze jest dobrać 40  % kwaśnych odmian i 60 % słodkich)
  • Drożdże specjalistyczne
  • Pożywka dla drożdży

Przygotowanie:

Nieobrane, umyte jabłka kroimy i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Przelewamy sok do gąsiora dodajemy namnożone droższe oraz pożywkę. Zostawiamy na fermentacje, najlepsza temperatura to ok 24oC. Kiedy zauważymy, że trunek przestaje pracować (ok 2-3 tygodni), zlewamy go znad osadu soku. Teraz musi leżakować przez około 2 tygodni. Następnie zlewamy go do butelek, a cydr jest już gotowy do spożycia.
Jeśli chcemy otrzymać cydr musujący, należy jak w pierwszym przypadku przygotować sok z jabłek, następnie po upływie 7-10 dni fermentacji, należy przelać do butelek i wsypać do każdej łyżeczkę cukru. Odczekać 3-5 dni, temp ok 24 oC. Po upływie tego czasu cydr powinien leżakować jeszcze ok 3 tygodni w chłodnym miejscu.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek kwaśnych (np, antonówki, papierówki)
  • 1 litr wody
  • Miód naturalny 4 łyżeczki

Przygotowanie:

 Jabłka należy pokroić w kostkę i wrzucamy do słoików. Zalewamy je osłodzoną miodem wodą, przykrywamy ściereczką, wiążemy ściśle gumką i odstawiamy na ok 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ocet przestanie się pienić, czyli fermentować, należy przecedzić do przez gazę i przelać do buteleczek. Odstawić w chłodne miejsce. 


Zastosowań jabłek jest wiele. Oprócz tego, że są wspaniałym dodatkiem w naszej kuchni, ich zdrowotne właściwości nie podlegają nawet najmniejszym wątpliwościom. 

Po przeczytaniu tego wpisu mam nadzieję, że zachęciłam chociaż jedną osobę do tego, aby przy następnych zakupach do koszyka wrzucić przynajmniej 1 kg zdrowych POLSKICH jabłek ! ;-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz