niedziela, 3 sierpnia 2014

Co nie co dla niedzielnych łasuchów- DIETETYCZNE CIASTECZKA OWSIANE.

Bardzo często podczas diety mamy ochotę na coś słodkiego. Korci nas, aby coś pochrupać, pogryźć i skręca nas w żołądku patrząc na rodzinę zajadającą się ciastkami z kremem oraz ciastami pełnymi pustych kalorii. Jeśli znasz ten ból mam dla Ciebie świetną alternatywę na zdrową przekąskę- owsiane ciasteczka z bananem i żurawiną. Bo przecież każdy zasługuje na ODROBINĘ PRZYJEMNOŚCI ;-)

OWSIANE CIASTECZKA

Składniki:

Płatki owsiane lub żytnie 400 g
Otręby 5-6 łyżek (im więcej tym lepiej, ciastka będą wtedy nieco ściślejsze )
Pestki słonecznika 100 g
Pestki dyni 100 g
Oliwa z oliwek  2 łyżki
2 duże jajka lub 3 małe
2 dojrzałe banany
Żurawina suszona 100 g 
Cynamon do smaku
Ksylitol/ syrop klonowy/ miód według uznania, ja dodałam łyżkę miodu, jednak aby ciastka były mniej kaloryczne bardzo polecam ksylitol czyli cukier z kory brzozy

Przygotowanie:

  • Suche składniki wymieszaj w dużej misce.
  • Banana rozgnieć widelcem, bądź zblęduj i dodaj to roztrzepanych jaj. Dodaj oliwę oraz słodzik, miód lub syrop. Dokładnie wymieszaj mokrą mieszaninę.
  • Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj.
  • Odczekaj ok 15-20 minut , aby płatki i otręby napęczniały.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i po upływie 20 minut formuj ciasteczka zwilżoną dłonią.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 170 oC około 12-15 minut.
Z takiej porcji wyjdzie około 45-50 ciasteczek. Zmniejszaj lub zwiększaj proporcję dla uzyskania odpowiedniej dla siebie ilości. Pamiętaj, iż mimo że ciastka są zdrowe to zjedzone w większej ilości również mogą przyczynić się do odkładania dodatkowej energii w postaci tłuszczu :))

Wartość energetyczna i odżywcza dla 1 porcji ( 2 ciastka)

  • 156 kcal
  • Białko: 3,7 g
  • Węglowodany: 19,2 g
  • Tłuszcz: 6,7 g

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz