piątek, 26 września 2014

TARTA JAGLANA Z MALINAMI I JABŁKIEM - bezglutenowo !

Składniki:


  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g płatków jaglanych ( jeśli nie są dostępne w Twojej okolicy dodaj dodatkowe 200 g kaszy)
  • 200 g malin
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka mąki amarantusowej (może być również zwykła pszenna pełnoziarnista)
  • 1 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka stewii lub 2 łyżki miodu
  • Ewentualnie 1 banan do ozdoby
  • Cynamon

Przygotowanie:

  • Kaszę przepłukać wodą i gotować według przepisu na opakowaniu. Warto ugotować kaszę pół na pół: mleko+woda, kasza będzie wtedy smaczniejsza. Jeśli kupiliśmy płatki jaglane, 5 minut przed końcem gotowania dodajemy je do kaszy. Kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kaszę przekładamy do miski, dodajemy mąkę, olej, cynamon i stewię lub miód. Miksujemy na jednolitą masę.
  • Połowę ciasta wykładamy na formę. Wykładamy obranym i pokrojonym w talarki jabłkiem oraz malinami. Przykrywamy drugą połową masy. Przyzdabiamy pokrojonym bananem, co nie jest koniecznie, ponieważ banan mocno przypieka się w piekarniku :)
  • Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 1 godziny.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika schłodzić i dopiero kroić, gdyż ciepłe łatwo się rozwala.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz