poniedziałek, 15 września 2014

Domowy chleb żytni pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie.

Chleb żytni na naturalnym zakwasie.

Najzdrowszy, najlepszy, najprostszy i najbardziej naturalny chleb o jakim słyszałeś.
Składnikami takiego chleba są tylko 3 produkty: mąką, woda i sól oraz ewentualne nasiona, które nadadzą naszemu chlebkowi wyjątkowego smaku oraz dodatkowych wartości zdrowotnych. Potrzeba jeszcze odrobiny czasu oraz chęci, aby wyprodukować zakwas żytni , aby upiec własny domowy chleb.

Otrzymać zakwas można na 2 sposoby, albo wyprodukujemy go sami albo zdobędziemy od znajomego, który również sam piecze domowy chleb. Ja poszłam tą nieco trudniejszą drogą, postanowiłam przygotować go sama i podzielić się z Wami swoim przepisem.






Zakwas:


  • 400 g mąki żytniej typ 2000
  • ciepła woda
Przygotowujemy słoiczek lub naczynie, w którym będziemy hodować nasz zakwas. Pierwszego dnia mieszamy 150 g mąki ze 100 ml ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Po 12 godzinach mieszamy delikatnie łyżka i odstawiamy na następne 12 godzin. Po tym czasie dokarmiamy naszą masę 100 g mąki oraz 100 ml wody. Po 12 godzinach znów mieszamy i odstawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie dodajemy znów 100 g mąki i 50 ml wody. Za następne 12 godzin dodajemy już tylko 50 g mąki i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie mamy już gotowy zakwas, który użyjemy do przygotowania chleba.


Chleb:


  • 1 kg mąki żytniej
  • ok. 650 ml ciepłej wody
  • zakwas 
  • pestki słonecznika, dyni, płatki żytnie, siemie według uznania
  • 1,5 łyżeczki soli



1. Połowę naszego aktywnego zakwasu* łączymy z 500 g mąki i 500 ml wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 12 godzin.

2. Po 12 godzinach dodajemy resztę mąki, 150 ml ciepłej wody, nasiona oraz sól. Mieszamy, przekładamy do formy, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą i odstawiamy na ok 2 godziny. 

3. Po upływie 2-3 godzin ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach około 1 godziny.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz