czwartek, 11 września 2014

Czy na DIECIE można jeść ŚLIWKI?

Odmian śliwek jest bardzo dużo. Mirabelka, węgierka, ulena i wiele innych. Ten niepozorny owoc ma wiele zdrowotnych właściwości. Jest niskokaloryczny, posiada mnóstwo błonnika witamin i TAK jest idealnym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. 
Śliwkę możemy używać jako dodatek do dań mięsnych, deserów, lodów, robić z nich przetwory, trunki, a przede wszystkim spożywać w najzdrowszej wersji- na surowo. Ponadto trudno byłoby sobie wyobrazić knedli bez śliwek, a placek ze śliwkami potrafi przecież dogodzić każdemu smakoszowi dobrej kuchni.





Pozytywne znaczenie śliwek:


  • Źródło błonnika, witaminy A, E, C, B6, K

  • Wysoka zawartość wapnia, potasu, żelaza, fosforu

  • Zawiera antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które przeciwdziałają starzeniu się komórek i opóźniają proces starzenia.

  • Działa antynowotworowo, antymiażdżycowo

  • Hamuje wchłanianie złego cholesterolu

  • Ma niską wartość kaloryczna- 46 kcal/ 100 g

  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika działa jak lek przeciw zaparciom

  • Wielorakie zastosowanie w kuchni

  • Przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita i potrafi na długo zaspokoić uczucie głodu między posiłkami

  • Hamuje wchłanianie cukru


Odpowiedź macie jak na dłoni. Śliwki są zdrowe, niskokaloryczne, pyszne i nie sposób wyliczyć jak wiele pozytywów niesie ze sobą ich spożywanie. Ponadto akurat teraz mamy najlepszy sezon na ten owoc. Są bardzo tanie i najsmaczniejsze właśnie o tej porze roku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz