poniedziałek, 24 lutego 2014

Jak osłodzić sobie życie? Czyli cała prawda o słodzikach i substancjach słodzących.


     Nie ukrywajmy. Prawie każdy z nas kocha poczuć słodki smak w ustach. Słodka herbata, kawa, cukierki, czekolada, syropy, batony…. Można by było wymieniać te produkty godzinami. Cukier jest wszędzie i nie da rady go wyeliminować z naszej diety. Co ważniejsze, nie możemy tego zrobić, gdyż węglowodany to podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Jednak musisz być świadomy tego jak możesz zdrowo osłodzić sobie potrawy. Można ograniczyć zużycie cukru, który spożyty w nadmiernych ilościach powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie, miażdżycę, cukrzycę, otyłość i próchnicę, a słodziki powodują zmiany w regulacji poziomu glukozy we krwi, a niektórzy naukowcy twierdzą nawet, że mają właściwości rakotwórcze.

   Obecnie mamy mnóstwo rodzajów substancji słodzących stosowanych przez producentów żywności jako dodatek do żywności lub jako osobny produkt handlowy.
Po co stosowane są substancje słodzące?
Przede wszystkim stosuje je się po to, aby zmniejszyć koszty produkcyjne. Popularne słodziki są nawet 200-600 razy słodsze niż popularny cukier- sacharoza. Ponadto słodziki nie powodują próchnicy i mają dużo niższą kaloryczność.

   Które więc wybrać? Na półce sklepowej pełno różnych substancji, a Ty za każdym razem zastanawiasz się co włożyć do swojego koszyka. Dzisiaj pomogę Ci w wyborze.


NAJPOPULARNIEJSZE SUBSTANCJE SŁODZĄCE NA POLSKIM RYNKU


  • SACHAROZA- czyli popularny biały cukier, występujący w postaci kryształów. Składa się on 2 jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. Otrzymywany z buraków lub trzciny cukrowej. Skala słodkości dla tego cukru to 1. Szybko się wchłania. Powoduje okresowy, duży nadmiar glukozy we krwi, co powoduje przekształcenie się tego cukru w tłuszcze. Do jej metabolizmu potrzebna jest insulina.

  • SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY- jeden z najbardziej popularnych substancji słodzących wśród produktów spożywczych, znajdziemy go w sokach, płatkach śniadaniowych, cukierkach, napojach, napojach izotonicznych, lodach, dżemach, jogurtach. Otrzymany jest dzięki hydrolizy węglowodanów, najczęściej ze skrobi ziemniaczanej. Wygrał  z popularną sacharozą, dzięki temu, że ma płynną postać i przede wszystkim jest tańszy w produkcji. Należy na niego uważać, ponieważ podwyższa poziom złego cholesterolu i w dużej mierze jest przyczyną otyłości i cukrzycy, gdyż nieświadomie spożywamy dodatkową, bardzo dużą ilość cukru w produktach. Dodatkowo pobudza apetyt.
  • ASPARTAM E951- najpopularniejszy słodzik, budzący najwięcej kontrowersji i niejasności wśród naukowców, jedni uważają go za całkowicie bezpieczny, drudzy za rakotwórczy. Jedno jest pewne. Podczas jego rozkładu w organizmie powstają szkodliwe dla organizmu substancje: fenyloalanina (uwaga dla ludzi chorujących na fenyloketonurię), metanol ( groźny alkohol trujący, który dalej przekształca się w formaldehyd, związek którego nie wydalimy z organizmu więc gromadzi się w naszych tkankach). Znajdziesz go w produktach light, fitness itp., Względna słodkość wynosi 200.
  • SACHARYNA E954, SUKRALOZA E955- często używana w parze a aspartamem,  równie kontrowersyjne, choć uważana za nieszkodliwą, w umiarkowanych ilościach. Spotykana również w produktach light.  RS wynosi 300-600
  • KSYLITOL E967- naturalny słodzik pozyskiwany z brzozy,  alkohol cukrowy, inaczej nazywany cukrem brzozowym. Ma 14 krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru białego. Idealny do słodzenia herbaty, kawy, sałatek, potraw poddawanych obróbce termicznej
  • STEWIA-  naturalny słodzik pozyskiwany z liści południowoamerykańskiej rośliny. Jeden z najlepszych zamienników cukru białego. Występuje raczej jako pojedynczy produkt, rzadko używany do produkcji masowej. Idealny do soków, herbaty, kawy, a nawet ciast i deserów, Jest od 200 do 450 razy słodszy od sacharozy.  Ma 0 kalorii i nie powoduje skoków poziomu glukozy we krwi. Ma lekko gorzkawy posmak, więc nie każdemu przypadnie do gustu.

  • MELASA- ma postać żelu, pozyskiwana jest z cukru trzcinowego. Bogata z magnez, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Możemy używać ją do wypieków, ciastek, deserów. Nazywana czasem czarnym złotem, z powodu swojego ciemnego koloru. Należy uważać na melasę pozyskiwaną z buraka cukrowego i wybierać tą z trzciny.  Łyżeczka melasy ma 20 kcal. Zalecana sportowcom, reguluje układ odpornościowy, trawienny i nerwowy i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • SYROPY:
DAKTYLOWY- pozyskiwany z daktyli, inaczej nazywany miodem daktylowym. Bogaty w potas, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Można go zrobić samemu używając daktyli.  Używany może być do ciast, marynat i polewa. 1 łyżka to 26 kcal.
·       KLONOWY- pozyskiwany podczas odparowywania wody z soku z pnia klonu. Bogaty w mangan, cynk, żelazo, wapń, potas i przeciwutleniacze. Idealny jako sos do naleśników, dodatek do deserów, napojów, mięs, ciastek. 1 łyżka to 27 kcal
·       SYROP Z BRĄZOWEGO RYŻU- pozyskiwany podczas enzymatycznej przemiany ugotowanego ryżu brązowego. Zawiera błonnik i minerały. Ma lekko karmelowo-orzechowy smak. Idealny do pieczenia i chińskiej kuchni.
  • CUKIER KOKOSOWY- pozyskiwany podczas odparowywania wody z soku pąków palmy kokosowej. Bogaty w cynk, żelazo, potas, wapń. Ma wiele zastosowań, ponieważ wstępuje zarówno w postaci płynnej jak i skrystalizowanej, niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, przy podobnym smaku.
  • MIÓD- wszystkim dobrze znany naturalnie słodki produkt wytwarzany przez pszczoły. Ma bardzo podobną słodkość do sacharozy, jednak głównym składem miodu jest fruktoza. Ponadto nie poddany obróbce termicznej ma wysokie właściwości lecznicze, przeciwbakteryjne, obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, obniżają toksyczne działanie alkoholu, Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Łyżeczka miodu ma ok. 23 kcal. Idealny jako dodatek do sosów, mięs, deserów, jogurtów, twarogów, naleśników, herbaty, ciastek, ciast.


 SKALA SŁODKOŚCI (RS)-  jednostka słodkości, jako wzorzec stosuje się 10% roztwór sacharozy, dla której RS wynosi 1, a więc jeśli RS >1 to cukier zaliczamy do słodszego od sacharozy.

Co wybrać?

Przede wszystkim te substancje, które są produktami naturalnymi. Nie bez powodu niektóre z tych substancji nie sprzyjają naszemu organizmowi. Od Was zależy czy zadbacie o swoje zdrowie i figurę. To co spożywacie zawsze zaowocuje w przyszłości, więc decyzja podczas zakupów powinna być przemyślana i świadoma, a wtedy śmiało powiemy : WIEM CO JEM !


A Twoim zdaniem która substancja mogłaby wygrać w tym pojedynku? 

2 komentarze:

  1. A co powiesz o syropie z agwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop z agawy to w 90 % sama fruktoza, czyli skoncentrowany cukier znajdujący się w owocach. Naturalnie nie występuje normalnie tak silnie zgromadzona w żadnym owocu, a tak wysokie stężenie tego cukru ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Normalnie fruktoza w owocach występuje w towarzystwie innych związków i tak też jest trawiona, problem w tym, że spożycie czystej fruktozy powoduje wchłanianie jej w jelicie cienkim prosto go wątroby, gdzie przekształcona zostaje w postaci trójglicerydów i magazynowana w postaci tłuszczów:) Więc generalnie nie polecam syropu z agawy :)

      Usuń