poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pierogi z mąki żytniej z twarogiem i suszonymi pomidorami


Kto mnie dobrze zna, ten wie że darzę niepohamowanym uczuciem wszelkie potrawy zawierające masę węglowodanów. Makarony, chleb, pierogi, kluseczki czy kopytka sprawiają, że moje kubki smakowe po prostu szaleją z radości.

Kiedy dołożyć do tego jeszcze dodatki, które nadają tym potrawom charakterystycznego, wyjątkowego smaku można po prostu osiągnąć wyjątkowe, kulinarne cuda.

Jednym z nich, jest zdrowa i pełnowartościowa wersja pierogów razowych z nadzieniem z twarogu, soczystych, suszonych pomidorów w oliwie oraz słonecznika i drobno posiekanej cebulki.

Możesz cieszyć się prawdziwym smakiem domowych pierogów bez obaw o swoją sylwetkę :-)







Pierogi z mąki żytniej razowej z farszem twarogowym i suszonymi pomidorami


Składniki:


Ciasto:


* 2,5 szklanka mąki żytniej
* 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
* Szczypta soli


Farsz:


* 400 g twarogu
* 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
* 1/2 cebuli
* 2 łyżki pestek słonecznika
* Przyprawy: bazylią, czosnek, czarnuszka, chilli, sól (ilość i dobór przypraw wedle uznania)


Przygotowanie:


  • Siemię zalej wrzącą wodą, ciągle mieszając, aby nie zrobić grudek. Odstaw na chwilę do wystygnięcia.

  • Wsyp mąkę wymieszaną z solą do dużej miski i wlej zaparzone siemię.

  • Ugnieć ciasto, a w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki. Ciasto musi być dosyć elastyczne, jednak nie powinno przyklejać się do rąk. Pamiętaj że ciasto z mąki żytniej nie będzie tak bardzo elastyczne jak z tradycyjnej mąki pszennej. Nie przejmuj się tym, pierożki i tak wyjdą :-)

  • Przygotuj farsz. Rozgnieć widelcem twaróg, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz suszone pomidory. Wsyp pestki słonecznika, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

  • Rozwałkuj ciasto na średnią grubość. Taka około 4 mm powinna być odpowiednia.

  • Szklanką bądź specjalnie do tego przeznaczonym przyrządem wycinaj kółka, do których wkładać będziesz farsz.

  • Staraj się nie nakładać zbyt dużo nadzienia, ze względu na małą elastyczność ciasta. Dzięki temu pierożki nie popękają.

  • Wstaw wodę do garnka. Delikatnie ją osól i dalej łyżkę oliwy. Do wrzącej wody wrzucaj pierogi. Co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby się nie posklejały. Mierz około 4 minuty od wypłynięcia pierogów, po czym zacznij je wyjmować.

  • Możesz podawać je z sosem czosnkowym, pomidorowym lub duszona cebulką.

  • Ja swoją wersję posypałam słonecznikiem i polałam jogurtowym sosem czosnkowym.


Smacznego ! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz