sobota, 4 lipca 2015

Drożdżowe bułeczki pszenno-amarantusowe z truskawkami.

Sezon na truskawki w pełni... 
Na dworze parno, duszno i gorąco, a nam chcę się coś lekkiego zdrowego i przede wszystkim owocowego.
Przed Wami, Pani drożdżówka ! 






DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI




Składniki:


  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki stewii w proszku
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdzy
  • ok. 10 truskawek
  • opcjonalnie płatki amarantusowe lub owsiane do posypki


Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże i mieszamy wszystko w dużej misce. Dodajemy żółtka, aromat, mleko, a na koniec rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne.

  • Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. na słońcu przykryte ściereczką) na minimum 1 godzinę.

  • Kiedy ciasto wyrośnie, możemy zaczynać formować kulki, w których umieścimy po 1 sztuce truskawki.

  • Bułeczki można upiec w formie na muffiny, będą wtedy równe i dobrze dopieczone. Formę należy przesmarować tłuszczem i formować do nich małe kuleczki.

  • Bułeczki odstawiamy ponownie na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut w temp. 180 st.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz