sobota, 11 lipca 2015

Mleko migdałowe

Wspaniała, zdrowa i przepyszna alternatywa dla mleka krowiego. 
Idealna zarówno do kakao, owsianki, kawy jak i wypieków.
Poznaj banalny przepis na to cudo ! :-)






Mleko migdałowe

  • 150 g migdałów zalewamy na noc wodą źródlaną lub zwykłą przegotowaną z kranu. 


  • Następnego dnia odlewamy wodę z miseczki.



  • Migdały umieszczamy w blenderze i wlewamy do niego 1,5 litra wody i blendujemy. Ja zrobiłam to w 2 turach.




  • Przygotowujemy miskę, sitko oraz ręcznik papierowy, bądź gazę,



  • Przecedzamy mleko przez sitko, tak aby zmielone migdały nie dostały się do mleka. Można sobie pomóc łyżką, skrobiąc delikatnie po dnie sitka. Kiedy na dnie zostaną już jedynie migdały, ręcznik lub gazę zwijamy i rękoma próbujemy jeszcze odcisnąć z nich ostatnie kropelki mleka.



  • Mleko jest już gotowe do spożycia. Należy je przechowywać w lodówce, maksymalnie tydzień czasu.

UWAGA !

Pozostałe migdały można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, owsianki lub wykonać ciastka.

PRZEPIS NA CIASTKA

  • MIGDAŁY
  • 4 ŁYŻKI MIODU
Składniki wymieszać, uformować spłaszczone ciasteczka i piec w piekarniku ok. 30 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz