poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pyszne i chrupiące BROKUŁOWE KOTLECIKI


Kotleciki z brokuła


Składniki:


  • 1 główka brokuła
  • 2 wiejskie jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • 4 łyżki płatków jaglanych lub kaszy
  • 4 łyżki otrębów
  • 4 łyżki otrębów oraz ewentualnie 2 łyżka płatków owsianych jako panierka
  • sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, pieprz cayenne, natka pietruszki, bazylia,curry

Przygotowanie:


  • Usunąć z brokuła ogonek i umyć różyczki. Kroimy je na małe kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy 1 jajo i odrobinę wody, aby można było go zblendować na jednolitą masę, Jeśli Twój blender zrobi to bez dodatku wody- ekstra :)

  • Przelać masę to miski, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki oraz płatki jaglane oraz otręby i przyprawy

  • Całą masę należy jeszcze odcisnąć z nadmiaru wody. Można to zrobić rękami lub przez bardzo drobne sito albo gazę. Ja użyłam do tego rąk, podczas formowania kotlecików odciskałam jej nadmiar.

  • Z tak przygotowanej masy, formujemy kotleciki i obtaczamy z każdej strony otrębami wymieszanymi z płatkami. 

  • Smażymy na cienkiej warstwie oleju rzepakowego na małym ogniu.

  • Podajemy na talerz i cieszymy się smakiem ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz