PROSO- kiedyś i dziś.

Pozytywne właściwości prosa.
- Zero glutenu !
Dobra wiadomość dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią, ale nie tylko. Coraz więcej zdrowych ludzi ze względów zdrowotnych przechodzi na dietę bezglutenową lub po prostu próbuje go unikać,
- Jest zasadotwórcze
Nasza dieta jest przepełniona produktami o właściwościach kwasotwórczych, takimi jak mięso, ryby, cukier, pieczywo, nabiał, kawa. To bardzo ważne, utrzymać właściwe pH organizmu i nie dopuścić do zakwaszenia.
- Działanie przeciwdrobnoustrojowe
Proso ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
- Bogactwo witamin i mineralów
Witamina E oraz lecytyna poprawiają pamięć i koncentrację.
Krzemionka działa pozytywnie na nasze stawy
Witaminy z grupy B, które między innymi działają pozytywnie na układ trawienny.
Wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez i wiele innych.
- Odmładza i upiększa
Dzięki zawartości antyoksydantów, neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziałając procesom starzenia.
- Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, obniża i kontroluje cholesterol.
- Lekkostrawne, ale sycące.
Idealne na śniadanie, dodatek do zup, drugich dań, zapiekanek, ciastek, ciast i wiele innych.
- Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Dzięki zawartości krzemu dba o nasze włosy, skórę i paznokcie
- Poprawia przemianę materii
Tutaj również zawdzięczamy to krzemowi oraz dodatkowo zawartemu w prosie błonnikowi.
Pozytywne właściwości na prawdę zaskakują, a naukowcy być może niebawem znowu dołożą jakieś cudowne nowinki na temat prosa.
O tym, że warto wprowadzić jaglanki do swojej diety mówić chyba nie trzeba. Jest to zboże o niewygórowanej cenie i świetnych właściwościach zdrowotnych i smakowych.
Nie zastanawiaj się więc tylko dziś na śniadanie zrób :
JAGLANKĘ Z OWOCAMI ! :-)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń