środa, 17 czerwca 2015

Płatki, kasza i mąka jaglana- PROSO czyli zboże życia !

PROSO- kiedyś i dziś.



Proso jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka.  O jego cudownych właściwościach zdrowotnych słyszałeś pewnie nie raz, jednak przez wielu z nas to po prostu zapomniane zboże używane przez nasze babcie, Warto jednak uświadomić sobie jak duże korzyści możemy zaczerpnąć spożywając je. Przez wielu nazywane najzdrowszym zbożem świata, proso wraca do łask z podwojoną siłą i mnóstwem pozytywnych właściwości !

Pozytywne właściwości prosa.


  • Zero glutenu !
Dobra wiadomość dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią, ale nie tylko. Coraz więcej zdrowych ludzi ze względów zdrowotnych przechodzi na dietę bezglutenową lub po prostu próbuje go unikać, 

  • Jest zasadotwórcze
Nasza dieta jest przepełniona produktami o właściwościach kwasotwórczych, takimi jak mięso, ryby, cukier, pieczywo, nabiał, kawa. To bardzo ważne, utrzymać właściwe pH organizmu i nie dopuścić do zakwaszenia.

  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe
Proso ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych

  • Bogactwo witamin i mineralów
Witamina E oraz lecytyna poprawiają pamięć i koncentrację.
Krzemionka działa pozytywnie na nasze stawy
Witaminy z grupy B, które między innymi działają pozytywnie na układ trawienny.
Wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez i wiele innych.

  • Odmładza i upiększa
Dzięki zawartości antyoksydantów, neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziałając procesom starzenia.

  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, obniża i kontroluje cholesterol.

  • Lekkostrawne, ale sycące.
Idealne na śniadanie, dodatek do zup, drugich dań, zapiekanek, ciastek, ciast i wiele innych.

  • Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Dzięki zawartości krzemu dba o nasze włosy, skórę i paznokcie

  • Poprawia przemianę materii
Tutaj również zawdzięczamy to krzemowi oraz dodatkowo zawartemu w prosie błonnikowi.



Pozytywne właściwości na prawdę zaskakują, a naukowcy być może niebawem znowu dołożą jakieś cudowne nowinki na temat prosa. 
O tym, że warto wprowadzić jaglanki do swojej diety mówić chyba nie trzeba. Jest to zboże o niewygórowanej cenie i świetnych właściwościach zdrowotnych i smakowych. 
Nie zastanawiaj się więc tylko dziś na śniadanie zrób : 

JAGLANKĘ Z OWOCAMI ! :-)



1 komentarz: