środa, 12 czerwca 2019

Tort owocowy z truskawkowym kremem twarożkowym

Lato w pełni, temperatura powietrza przypomina afrykańskie upały, ale nie zmienia to faktu, że każdy z nas ma czasem ochotę na chwilę przyjemności dla naszego podniebienia. 

Być może akurat za parę dni szykuje Ci się rodzinna impreza, miałaś zrobić pyszny, obfitujący w bitą śmietanę tort, jednak intuicja podpowiada Ci, że zarówno Ty jak i Twoi goście, będą mieli ochotę na coś zupełnie innego. 

Co powiesz na soczysty, owocowy tort przekładany truskawkową masą twarożkową? 

Jesteś na diecie i nic Cię nie przekona? 

A co jeśli powiem Ci, że nie ma w nim grama cukru, białej mąki, a zjedzenie go nawet na śniadanie nie będzie wielkim dietetycznym przestępstwem ? :-) 





Tort owocowy z truskawkowym kremem twarożkowym


Składniki:

Biszkopt:
- 8 jajek
- 180 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g ksylitolu* 
- 30 g kakao

Masa:
- twaróg mielony sernikowy półtłusty 1 kg
- kostka masła prawdziwego
- około 15 sztuk dużych truskawek zmielonych na mus
- pół szklanki ksylitolu*

-1 słoiczek dżemu 100% np. czarna porzeczka

Jeżeli jest bardzo ciepło i masa wydaje Ci się bardzo rzadka możesz dodać odrobinę odżywki białkowej np. waniliowej

*zamiennie może być inny naturalny słodzik np. erytrytol bądź stewia (pamiętaj, że stewii daje się dużo mniej)

Nasączenie:
- sok z 1 dużej cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 100 ml wody
Wszystko dokładnie wymieszać

Dodatkowo:

Według uznania dowolne owoce na przyzdobienie tortu, np:
- 1 banan
- 20 truskawek
- 1 kiwi

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik wymieszaj w oddzielnej miseczce. Powoli dodaj suche składniki do białek i mieszaj drewnianą łyżką w jednym kierunku.
Tortownicę obłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 20 minut. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika możesz "rzucić" nim o podłogę np. na dywan.
Pozostaw do ostygnięcia.

W rondelku rozpuść masło. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Przełóż twaróg do miski i połącz ze słodzikiem za pomocą miksera. Bardzo powoli dodawaj rozpuszczone masło. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj jeszcze jedną czystą miskę. Przełóż do niej nieco mniej niż pół kremu, który posłuży nam do obłożenia zewnętrznej warstwy tortu. Do reszty kremu dodaj zmiksowane truskawki. 

Wystudzony biszkopt podziel na 3 części. Jeśli ładnie Ci wyrósł i nie opadł, być może uda Ci się nawet podzielić go na 4. 

Zacznij przekładanie tortu według schematu:


GÓRA
świeże owoce do przyzdobienia
masa biała
nasączenie
biszkopt
masa truskawkowa
dżem
nasączenie
biszkopt
masa truskawkowa
dżem
nasączenie
biszkopt
DÓŁ

Gotowy tort należy schłodzić minimum 2-3 godziny w lodówce przed podaniem.







2 komentarze:

  1. Owocaśny�� a na pewno przepychota����zapisuje i bez watpienia skorzystam��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relacje i zdjęcie po zrobieniu 😁😁😁💓💓

      Usuń