piątek, 14 czerwca 2019

Domowa tortilla - VEGE SZPINAK oraz KURCZAK GYROS



Domowa Tortilla to sposób na pyszny i oryginalny obiad. 


Jeśli do tej pory myślałeś, że na diecie nie możesz jeść takich pyszności to jesteś w wielkim błędzie ! Tortilla przygotowana w domowych warunkach do idealny pomysł na obiad nawet dla osób, które dbają o sylwetkę i prawidłowy sposób żywienia.  




Sekret zdrowej tortilli tkwi we własnoręcznym przygotowaniu ciasta, a następnie dobraniu odpowiednich składników, które posłużą nam jako nadzienie. 


Zapytasz pewnie po co się męczyć, lepiąc samodzielnie ciasto, skoro w sklepach mamy tak duży wybór gotowych placków tortilli zarówno tych pełnoziarnistych jak i tradycyjnych.

A czy sprawdzałeś kiedykolwiek skład wrapa kupionego w sklepie? Jeśli nie, czytaj uważnie:

mąka, woda, tłuszcz palmowy, glicerol, guma ksantonowa, guma guar, glukoza, difosforany, węglan sodu, mono i diglicerydy KT, cukier, propionian wapnia, sorbinian potasu, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, L-cysteina

Delikatnie mówiąc, po kij te wszystkie dodatki, kiedy w składzie powinny być tylko 4 składniki: 
MĄKA, WODA, OLEJ, SÓL?!

Podstawowa zasada mówi, 
IM KRÓTSZY SKŁAD TYM LEPSZY SKŁAD

Dobra dosyć mojego gadania, przejdźmy więc do sedna sprawy. Jeśli jesteś ciekawy jak przyrządzić domową tortille, zapraszam do mojej kuchni ;-)





Domowa tortilla - VEGE oraz KURCZAK GYROS 

(składniki na 3 tortille)


Składniki:


Ciasto:
- mąka pełnoziarnista pszenna lub żytnia 150 g
- gorąca woda ok. 100 ml
- oliwa 1 łyżeczka 
- sól szczypta

Nadzienie vege:
- sałata lodowa 3 duże liście
- szpinak świeży 3 garstki
- pomidor 1 sztuka
- ogórek kiszony 1 sztuka
- ogórek świeży ok. 9 plasterków
-kukurydza ok. 1/2 puszki
-cebula 1 sztuka
-szczypiorek
- żółty ser/ mozzarella 3 plastry
+ według uznania inne dowolne składniki, które najbardziej lubisz

Nadzienie kurczak gyros:
- 1/2 piersi z kurczaka
- przyprawa kebab gyros 
- mleko 1/2 szklanki
-sałata lodowa
- pomidor 1 sztuka
- ogórek kiszony 1 sztuka
- ogórek świeży ok. 9 plasterków
-kukurydza ok. 1/2 puszki
-cebula 1 sztuka
-szczypiorek
- żółty ser/ mozzarella 3 plastry

Sos:
- jogurt naturalny gęsty 200 ml
- ketchup lub sos chili (według uznania) 2 łyżki
- przyprawy (gyros, czosnek, pieprz, pomidory suszone, bazylia... tak na prawdę zostawiam tutaj Wam pole do popisu, ponieważ każdy co innego znajdzie na swojej półce z przyprawami )


Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę oraz sól wymieszaj w misce. Dodaj oliwę. Powoli dolewaj wodę i mieszaj łyżką do wstępnego połączenia się składników. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i ugniataj jeszcze aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel je na 3 części. Z każdej z nich uformuj kulkę i rozwałkuj na placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki pod wałkowany placek).Rozgrzej patelnie na średniej mocy. \Delikatnie przesmaruj pędzelkiem nasączonym w oliwie patelnie i smaż placki z obu stron około 30 sekund. Nie przesadź z czasem, ponieważ zbyt długie smażenie spowoduje, że placki będę za kruche by je złożyć z nadzieniem.


Tortilla vege szpinak:
Pomidora przekrój na pół i pokrój na plastry, cebule na półksiężyce, ogórka na plasterki, szczypiorek posiekaj. 
Wymieszaj ze sobą składniki sosu.  Rozłóż placek na płaskiej powierzchni. Posmaruj go sosem, omijając brzegi. Następnie układaj: sałata lodowa, szpinak, pomidor, ogórek, kukurydza, cebula, szczypiorek i żółty ser.
Zagnij około 2 cm dołu placka do wewnątrz, a następnie zawiń go zaczynając od prawej strony zagarniając nadzienie ku środkowi. 
Rozłóż gotowe tortille na blaszce i podpiecz jeszcze w piekarniku około 5-10 minut w 190 stopniach bądź przypiecz na patelni grillowej.

Tortilla kurczak gyros:
Kurczaka pokrój w cienkie paski o długości połowy małego palca. 
Przenieś do miseczki, zalej mlekiem i dodaj przyprawę gyros. Odstaw przynajmniej na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnie (nie musisz dodawać oleju) i smaż kurczaka około 7-10 minut. Na patelnie wlewamy kurczaka razem z marynatą. 
Nie przejmuj się, że jest jej za dużo, ciecz odparuje i zostanie sam kurczak.
Pomidora przekrój na pół i pokrój na plastry, cebule na półksiężyce, ogórka na plasterki, szczypiorek posiekaj. 
Wymieszaj ze sobą składniki sosu.  Rozłóż placek na płaskiej powierzchni. Posmaruj go sosem, omijając brzegi. Następnie układaj: sałata lodowa, kurczak, pomidor, ogórek, kukurydza, cebula, szczypiorek i żółty ser.
Zagnij około 2 cm dołu placka do wewnątrz, a następnie zawiń go zaczynając od prawej strony zagarniając nadzienie ku środkowi. 
Rozłóż gotowe tortille na blaszce i podpiecz jeszcze w piekarniku około 5-10 minut w 190 stopniach bądź przypiecz na patelni grillowej.


Smacznego !















1 komentarz:

  1. Jeżeli chodzi o mnie, to staram się zdrowo odżywiać oraz regularnie spędzam czas na siłowni. Zainteresowanym mogę polecić stronę https://www.fitpark.pl/silownie-zewnetrzne.html , gdzie znajdziecie wszelkie informacje odnośnie siłowni zewnętrznych.

    OdpowiedzUsuń