Czy wiesz, że około 90 % Polaków cierpli z powodu niedoborów witaminy D, w szczególności w okresie jesienno-zimowym?
Jedynie od kwietnia do września synteza
skórna witaminy D w naszym organizmie jest możliwa.

Bardzo ważne jest jednak, aby mieć
odkryte ramiona, twarz oraz skórę wolną od kremu z filtrem. Należy również
zaznaczyć, że każdy nawet najzwyklejszy krem nawilżający posiada taki filtr i
może utrudnić lub całkowicie uniemożliwić syntezę tej witaminy.
Zła wiadomość jest taka, że przeciętny
Polak nie jest w stanie zapewnić sobie całkowitego zapotrzebowania na witaminę
D z dietą.
Należałoby kilka razy dziennie żywić się
tłustymi rybami, tranem, żółtkami jaj, pieczarkami, czy wątróbką, jednak nawet
to nie daje nam 100 % pewności, że nie będą nam grozić niedobory.
Suplementacja
W związku z niedostatecznym spożyciem witaminy D z dietą, w okresie jesienno-zimowym
każdej osobie zaleca się suplementacje witaminy D, w odpowiedniej dawce:
• 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę),
zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień –kwiecień
• suplementacja w dawce 800-2000 IU/dobę
(20,0-50,0µg/dobę), zależnie od masy ciała, przez cały rok, jeśli nie jest
zapewniona efektywna synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich
• seniorzy (65+ lat) powinni otrzymywać
suplementację w dawce 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) zależnie od masy
ciała, przez cały rok, ze względu na obniżoną efektywność skórnej syntezy
witaminy D
PAMIĘTAJ!
Niedobory witaminy D mogą doprowadzić
do:
- demineralizacji kości
- krzywicy u dzieci
- osteoporozy u dorosłych (wzrost
podatności na złamania)
- osteomalacji (osłabienie mięśniowe,
ból kości)
- zaburzeń gospodarki
wapniowo-fosforowej
- hipokalcemii (spadek stężenia wapnia w
organizmie)
Badania potwierdzają, że ODPOWIEDNIE
SPOŻYCIE WITAMINY D powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia:
• nowotworów,
• chorób autoimmunologicznych,
• chorób układu sercowo-naczyniowego,
• chorób zakaźnych
• cukrzycy typu 2
Zwiększone ryzyko niedoborów u osób z nadmierną masą ciała
Otyłość może powodować ogólnoustrojowe
niedobory witaminy D i są one częstsze niż u osób o prawidłowej masie ciała. W
wielu badaniach wykazano, że osoby otyłe mają istotnie niższe stężenie 25(OH)D
w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała !
Wiele badań epidemiologicznych
potwierdza występujące niedobory witaminy D w organizmie człowieka. Niezbędne
jest więc, aby a okresie letnim zadbać o ekspozycję na słońce zaś w okresie
jesienno-zimowym o odpowiednią dietę i suplementację.
Źródła:
Płudowski P. i współ. Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów - wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy Medyczne /Pediatria 2013, 10, 573-578
Wąsowski M. Czerwińska E. Marcinowska-Suchowierska E. Otyłość – stan predysponujący do niedoborów witaminy D, Borgis - Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 258-264
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz