piątek, 14 października 2016

Witamina D- niedobór i suplementacja

Czy wiesz, że około 90 % Polaków cierpli z powodu niedoborów witaminy D, w szczególności w okresie jesienno-zimowym?


Jedynie od kwietnia do września synteza skórna witaminy D w naszym organizmie jest możliwa.


Potrzeba nam wtedy jedynie kilka minut na słońcu, aby spełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D.
Bardzo ważne jest jednak, aby mieć odkryte ramiona, twarz oraz skórę wolną od kremu z filtrem. Należy również zaznaczyć, że każdy nawet najzwyklejszy krem nawilżający posiada taki filtr i może utrudnić lub całkowicie uniemożliwić syntezę tej witaminy.
Zła wiadomość jest taka, że przeciętny Polak nie jest w stanie zapewnić sobie całkowitego zapotrzebowania na witaminę D z dietą.
Należałoby kilka razy dziennie żywić się tłustymi rybami, tranem, żółtkami jaj, pieczarkami, czy wątróbką, jednak nawet to nie daje nam 100 % pewności, że nie będą nam grozić niedobory.

Suplementacja


W związku z niedostatecznym spożyciem witaminy D z dietą, w okresie jesienno-zimowym każdej osobie zaleca się suplementacje witaminy D, w odpowiedniej dawce:

Dla osób dorosłych:

• 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę), zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień –kwiecień

• suplementacja w dawce 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0µg/dobę), zależnie od masy ciała, przez cały rok, jeśli nie jest zapewniona efektywna synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich

• seniorzy (65+ lat) powinni otrzymywać suplementację w dawce 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) zależnie od masy ciała, przez cały rok, ze względu na obniżoną efektywność skórnej syntezy witaminy D

PAMIĘTAJ!


Niedobory witaminy D mogą doprowadzić do:

- demineralizacji kości
- krzywicy u dzieci
- osteoporozy u dorosłych (wzrost podatności na złamania)
- osteomalacji (osłabienie mięśniowe, ból kości)
- zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforowej
- hipokalcemii (spadek stężenia wapnia w organizmie)



Badania potwierdzają, że ODPOWIEDNIE SPOŻYCIE WITAMINY D powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia:

• nowotworów,
• chorób autoimmunologicznych,
• chorób układu sercowo-naczyniowego,
• chorób zakaźnych
• cukrzycy typu 2

Zwiększone ryzyko niedoborów u osób z nadmierną masą ciała 


Otyłość może powodować ogólnoustrojowe niedobory witaminy D i są one częstsze niż u osób o prawidłowej masie ciała. W wielu badaniach wykazano, że osoby otyłe mają istotnie niższe stężenie 25(OH)D w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała !

Wiele badań epidemiologicznych potwierdza występujące niedobory witaminy D w organizmie człowieka. Niezbędne jest więc, aby a okresie letnim zadbać o ekspozycję na słońce zaś w okresie jesienno-zimowym o odpowiednią dietę i suplementację.


Źródła:

Płudowski P. i współ. Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów - wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy Medyczne /Pediatria 2
013, 10, 573-578

Wąsowski M. Czerwińska E. Marcinowska-Suchowierska E. Otyłość – stan predysponujący do niedoborów witaminy D, Borgis - Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 258-264




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz