wtorek, 12 lipca 2016

Tarta malinowa z kremem jaglanym i kokosową bitą śmietaną



Przyznaję, że jestem totalnym słodyczożernym łasuchem. Gdyby nie to, że moje życie nie jest już takie przepełnione niezdrową żywnością, codziennie jadłabym kilogramy słodyczy, więc muszę się jakoś ratować i z odsieczą przychodzą mi zdrowe zamienniki, które z rozkoszą pieszczą moje podniebienie :)




Przedstawiam więc efekt moich ostatnich kulinarnych igraszek:

Tarta malinowa z kremem jaglanym i kokosową bitą śmietaną


Składniki:

Spód:

  • 150-200 g płatków orkiszowych (mogą być również owsiane)
  • 100 g zarodków pszennych lub otrębów
  • garść suszonych daktyli
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu



Krem:

  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. waniliowe sojowe eko, lub ryżowe, które z natury jest słodkie
  • garść malin
  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego, minimum 6 godzin (stała część), min, 80 % orzecha kokosowego


Wierzch:

  • 1 szklanka malin
  • 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego, minimum 6 godzin (stała część)
  • 1 łyżka ksylitolu 



Przygotowanie:

  • Namaczamy daktyle i żurawinę we wrzącej wodze ok. 15 minut
  • Kaszą jaglaną przelewamy najpierw zimną wodą, później wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Gotujemy według przepisy na opakowaniu w mleku, co jakiś czas mieszając.
  • Między czasie, blendujemy na stałą masę suszone owoce oraz płatki. Przekładamy do miski, dodajemy miód, zarodki i ugniatamy do uzyskania miękkiej masy. W razie konieczności, jeśli masa się nie lepi, dodajemy kilka łyżek wody. Masą wykładamy formę do tarty.
  • Kaszę jaglaną blędujemy z ksylitolem, stałą częścią mleczka kokosowego oraz częścią malin na gładką masę. W razie konieczności, jeśli masa okaże się według Ciebie mało słodka, dodaj więcej ksylitolu. W moim odczuciu nie było takiej potrzeby.
  • Krem jaglany wykładamy na spód.
  • Następnie stałą cześć drugiej puszki mleka kokosowego miksujemy z ksylitolem na puszystą masę i przyzdabiamy tarte w dowolny sposób, np. szprycą do dekorowania, a na koniec wykładamy maliny.
  • Tarte przekładamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :-)








1 komentarz:

  1. Tarta wygląda niesamowicie ! Aż chce się jeść :D koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, fajne , że wykorzystałaś w tym przepisie daktyle i płatki owsiane jako spód :D

    OdpowiedzUsuń