piątek, 10 czerwca 2016

Tort kokosowo-truskawkowy (bez mleka, cukru, na pełnoziarnistym biszkopcie)


Przepisów na dania typu fit jest na prawdę dużo. 
Udało mi się już zmodyfikować wiele tradycyjnych potraw, jednak tort był dla mnie prawdziwym wyzwaniem, bowiem nie potrafiłam sobie wyobrazić jak mogłabym wyczarować coś tak tradycyjnego, słodkiego i cudownie się przedstawiającego bez tortowej mąki cukru, bitej śmietany, czy masy budyniowej. 

Zbliżały się moje urodziny, a mój mądraliński chrześniak zażyczył sobie, że chce zjeść tort z tej okazji :-)
Nie miałam więc wyboru. Postanowiłam nieco się postarać i wyczorować coś zdrowego, pysznego i.. uroczystego :D 
Zapraszam do mojej kuchni :)






Tort kokosowo-truskawkowy


Skłaniki:


Biszkopt:


  • 12 jajek
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Masa:

  • 4 puszki mocno schłodzonego mleka kokosowego- stała część ( zawartość kokosa minimum 80 %) - ja dałam 3 puszki, jednak uznaję, że masy mogło być więcej, więc jesli chcesz aby Twój tort był soczysty daj 4 :-)
  • 100 g ksylitolu
  • Opcjonalnie aromat np. migdałowy
  • Truskawki

Do przybrania:

  • truskawki
  • czereśnie wydrylowane
  • banan
  • czekolada gorzka 3-4 kostki (minimum 70 % masy kakaowej)

Do nasączenia biszkoptu:


  • ciekła część z mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • opcjonalnie odrobina alkoholu (ja nie dawałam, bo tort jadły dzieci i matka karmiąca :-) ) lub aromatu

Przygotowanie:


Biszkopt:
  • Oddziel żółtka od białek. Ubij białka mikserem. Żółtka utrzej z ksylitolem. Delikatnie dodaj żółtka do ubitych białek i wymieszaj drewnianą łyżką, nie zmieniając kierunku mieszania. Powoli zacznij dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  • Masę biszkoptową przelej to trownicy i piecz około 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Możesz sprawdzać go drewnianym patyczkiem. Powinien być idealnie suchy.
Masa:

  • Stałą część mleka kokosowego ubij mikserem dodając powoli ksylitol, aż uzyskasz konsystencję bitej śmietany. Jeśli Twoje biszkopty nie są jeszcze gotowe, umieść masę w lodówce, aby nie straciła zwartej konsystencji.
Przekładanie tortu:
  • Po wystygnięciu biszkoptu, podziel go delikatnie dużym nożem na 3 części. Pamiętaj, że biszkopt musi być dobrze wystudzony.
  • Ciekłą część mleka kokosowego wymieszaj z sokiem z cytryny i alkoholem lub aromatem.
  • Truskawki pokrój na kawałki, posłużą Ci do przekładania tortu.
  • Przygotuj sobie tackę na której będziesz podawać tort. Umieść na niej pierwszą wartwę biszkoptu. Nasącz ją naszą mieszanką soku i mleka. Następnie układamy warstwę masy, a na nią pokrojone truskawki. Później znów biszkopt, nasączenie, krem i truskawki, biszkopt nasączenie, krem i na koniec najprzyjemniejsze, czyli ozdabianie :) Tą kwestię zostawiam juz Twoim własnej wyobraźni :-)
Gotowe  ! :-)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz