wtorek, 21 kwietnia 2015

OWOCOWE OMLETY

Omlety owocowe w dwóch wariantach: bananowym i jabłkowym.
Wbrew pozorom bardzo szybkie i pyszne danie.
Sprawdź sam ! :D



OMLET BANANOWY Z SERKIEM WIEJSKIM


  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 1 banan
  • 1/2 kiwi
  • 100 g serka wiejskiego
  • szczypta sody
Oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białko z dodatkiem sody na sztywną pianę. Dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z każdej strony, do chwili aż omlet będzie można bez problemu przewrócić na drugą stronę.
Na usmażonego omleta kładziemy serek wiejski oraz owoce.





OMLET JABŁKOWY Z MOZZARELLĄ I SZCZYPTĄ CYNAMONU 

(wersja pożywniejsza z dodatkiem mąki)

  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 50 g mozzarelli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta sody 
  • 1 łyżka siemienia lnianego niemielonego
Oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białko z dodatkiem sody na sztywną pianę. Dodajemy żółtko, płatki oraz mleko i delikatnie mieszamy.  Wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z jednej strony, do chwili aż omlet będzie można bez problemu przewrócić na drugą stronę. Przewracamy na drugą stronę. Nie zdejmując omleta z patelni układamy na niego mozzarellę, a następnie starte jabłko. Kiedy omlet się zarumieni z drugiej strony zdejmujemy go na talerz, posypujemy cynamonem i siemieniem lnianym.





Smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. Omlety są świetne! Ja najbardziej lubię z płatkami owsianymi i bananem zamiast mąki. A z serkiem wiejskim ani mozzarellą jeszcze nie próbowałam. Czas nadrobić zaległości! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No jasne :D Pyszne są jeszcze z mozzarellą, pomidorem i bazylią <33

    OdpowiedzUsuń