środa, 29 kwietnia 2015

Dietetyczne spaghetti w sosie pomidorowym

Spaghetti w sosie pomidorowym


Składniki:

  • makaron do spaghetti 50 g
  • pomidory krojone w puszce 1 szt
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • Włoszczyzna krojona paski, ok 1 szklanka
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • bazylia, oregano, pietruszka, koperek i inne ulubione przyprawy
  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • Odrobina mozzarelli

Przygotowanie:


  • Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu usmaż mięso. 
  • Po ok 2-3 minutach dodaj pokrojoną w paski cebulkę, pieczarki, wyciśnięty ząbek czosnku oraz włoszczyznę. Duś na patelni jeszcze około 7 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron do spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na patelnię wylej pomidory. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do sosu.
  • Do 1/2 szklanki wody dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj do sosu.
  • Dodaj przyprawy i zieleninkę, po czym duś na patelni jeszcze około 4 minut.
  • Podawaj z makaronem i odrobiną mozzarelli.

Gotowe ! 



Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Ułożysz mi dietę jak się do Ciebie zgłoszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na priv :) fb lub mail marta606kowalczyk@gmail.com

      Usuń
    2. Napisałam maila, czekam na odpowiedź ;)

      Usuń