czwartek, 16 marca 2017

Roladka z dorsza gotowanego na parze z mozzarellą o ogórkiem




Miłość do ryb, w szczególności morskich została zaszczepiona we mnie już dobre kilka lat temu przez moją mamę.

Odkąd zaczęłam interesować się dietetyką, ryby zagościły na moim talerzu na dobre, nie tylko ze względu na ich nieocenione właściwości zdrowotne, ale i wyjątkowy smak, który moim zdaniem przebija w 100 % smak tradycyjnego mięsa.

Wiele osób uważa, że najlepiej smakuje ryba, smażona w głębokim tłuszczu, jednak osobiście uważam, że sekret dobrego smaku tkwi w dostosowaniu odpowiednich przypraw, dodatków oraz techniki kulinarnej.

W kuchni uwielbiam eksperymentować, w szczególności jeśli chodzi o modyfikowanie potraw w kierunku prozdrowotnym. Pomyślałam sobie, że wspaniale byłoby połączyć wyjątkowy smak bałtyckiego dorsza z soczystą mozzarellą i lekko kwaskowym smakiem ogórka. 


Przed Państwem Roladka z dorsza z mięciutką mozzarellą i chrupiącym ogórkiem.





Roladka z dorsza gotowanego na parze z mozzarellą i ogórkiem


Składniki*:

1 filet z dorsza bałtyckiego
1 duży plaster mozzarelli
ogórek kiszony/konserwowy
sok z cytryny
przyprawy: bazylia, czosnek suszony, pieprz, pomidor suszony
+ 3 wykałaczki

*składniki na 1 porcję


Przygotowanie:

Około godziny przed przygotowaniem posiłku skropić rybę cytryną i przyprawić.

Po tym czasie układamy fileta na desce, umieszczamy na nim plaster mozzarelli oraz ogórka.

Zawijamy ciasno fileta wraz z zawartością w roladkę i z 3 stron zabezpieczamy wbijając po 1 wykałaczce.

Roladkę umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub elektrycznym parowarze i gotujemy ok 12 minut.

Podajemy z surówką oraz kaszą, makaronem lub ziemniaczkami.


Smacznego !











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz