piątek, 5 lutego 2016

HUMMUS z cieciorki- banalnie PROSTY i PYSZNY

Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki i nie masz już pomysłu jak je przygotować to mam dla Ciebie wspaniałą alternatywę na kanapkową pastę z ciecierzycy, a dokładniej hummus. To wspaniałe połączenie nasion cieciorki, czosnku i sezamu. Zapraszam do mojej kuchni ! :-)





Hummus z cieciorki


Składniki:

  • 200 g suchych nasion ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnki
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego (obędzie się również bez)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Nasiona cieciorki należy wymoczyć w zimnej wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej zostawić ją na noc i spokojnie iść spać. 
  • Po tym czasie zlać wodę i gotować w świeżej wodzie około 1 godziny.
  • Ugotowaną cieciorkę odcedzić i zblendować z pozostałymi składnikami.
  • Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. 







1 komentarz: